Gramsbergen heeft sinds vrijdagmiddag een apenmonument. Het opvallende kunstwerk, twee apen in een boom bij de entree van Gramsbergen, is onthuld door wethouder Martijn Breukelman van de gemeente Hardenberg.
Zoals Zwollenaren Zwolse Blauwvingers worden genoemd, zo hebben inwoners van Gramsbergen de bijnaam Gramsberger Apen. Het verhaal hierachter is voor Stichting ProGram (promotie Gramsbergen) aanleiding geweest om dit te verbeelden met een kunstwerk.
Het opvallende kunstwerk, twee apen in een boom, bij de entree van Gramsbergen is onthuld door wethouder Martijn Breukelman van de gemeente Hardenberg. Hij trok samen met ProGram-secretaris Klaas Bolks de blauwgele Gramsberger vlag van het informatiebord. De wethouder prees ProGram voor de door hen organiseerde evenementen en inzet voor de Gramsberger samenleving. Uiteraard werd er op geklonken met een Apenshot (drankje).
Kunstwerk
Het kunstwerk is gemaakt door de beeldend kunstenaars Cees en Bas van Swieten van Van Swieten Kunstobjecten uit Leersum. De keuze viel op hen vanwege de ontwerpen van dieren, zoals onder meer de groep ganzen op een rotonde in Coevorden en (een kudde) schapen op rotondes en langs wegen in onder meer Tynaarloo en en Blaricum. Hiervoor zijn zwerfkeien en metaal gebruikt, en daarvan zijn ook de twee Gramsberger apen gemaakt.
Het project is gerealiseerd dankzij een financiële bijdragen uit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven van de gemeente Hardenberg, sponsoren, Museum Infocentrum Vechtdal, Stichting Vechtezomp en de bedrijven HZ Houttechniek, EF Techniek, LTH Nijmeijer, loonbedrijf Hulter, Bureau Blinkers en DPL Licht & Geluid.
Herkomst apen
Of het nu waar is of niet, zo zei Klaas Bolks bij de onthulling, het verhaal wil dat kasteelheer Statius van Aeswijn en zijn vrouw Anna van Wachtendonk enkele apen hadden. In die tijd een statussymbool voor bezitters van grote landhuizen en kastelen. Maar de dieren klommen over de kasteelmuren en trokken Gramsbergen in. De bewoners van het stadje moesten ze zien te vangen en klommen daarvoor in bomen. Hieraan ontlenen de inwoners van Gramsbergen hun bijnaam: Gramsberger apen, zoals bijvoorbeeld Zwollenaren Zwolse Blauwvingers worden genoemd.
Gramsberger Apen zichtbaar
Met het kunstwerk wil Stichting ProGram dit verhaal, of het nu waar is of niet, zichtbaar maken. Bovendien was het al weer een flink aantal jaren geleden dat Gramsbergen is voorzien van een nieuw kunstobject in de openbare ruimte. Het laatste kunstwerk was het in 2011 op de Vechtoever geplaatste Hello Sailor. In staan in Gramsbergen en naaste omgeving bijna 20 kunstobjecten. Een deel behoort tot de 180 kilometer lange grensoverschrijdende en destijds door Koningin Beatrix geopende route Kunstwegen.
Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Stichting ProGram